lørdag 5. november 2016

Forfaslkninger m.v.

ATM 2, manipulerte merker solgt av Skanfil

På Skanfils storauksjon nr. 170 (i 2010) var 250 merker av denne sorten budt ut for salg. (objekt nr. 7893). Utropsprisen var kr. 500,-. I tillegg hadde Skanfil lenge slike manipulerte merker til salgs i nettbutikken sin (artikkel nr. A0310).




Bilder av Skanfils merkelige ATM-lott ble sendt til Herr H. Dörks. Han er spesialist på ATM Norge i den tyske klubben RSV. Herr Dörks sendte bildene videre til Herr Markus Seitz som også har fått seg forelagt et av de manipulerte merkene i original.

Markus Seitz er en ubestridt og verdensledende spesialist på automatmerker - ikke minst på merker fra Frama-automater. Det var Seitz som forfattet teksten til Michels ATM spesialkataloger fram til 2007. Han har i mange år også gitt ut egne og velrenommerte ATM-kataloger.

Seitz har handlet med ATM siden 1981. Hjemmesiden hans på Internet heter ATM Seitz AG, og den har snart hatt 1,3 millioner besøk. Hvis du går inn på nettsiden, finner du mange opplysninger om atm-katalogene hans og ellers om automatmerker – også om norske. Her kan du se hjemmesiden hans

Tilbake til Skanfilmerkene:

Etter å ha sett bilder av disse uttaler Herr Seitz i en e-post av 8.5.2010:

”Disse automatmerkene er blitt manipulert i ettertid. Det er absolutt umulig at merkene kan ha kommet ut av automaten slik de nå ser ut. Formodentlig er enkelte felter på merkene blitt tildekket og deretter er merkene sannsynligvis blitt utsatt for sterkt sollys i lengre tid. En kjemisk manipulasjon er også mulig.”

Etter å ha fått seg forelagt et Skanfilmerke i original sier Herr Seitz i e-post av 27.5.2010 bl. a. at:

”Tilblivelse av slike merker uten etterfølgende fremmed påvirkning er utelukket. Dette dreier seg om manipulasjon til skade for samlerne. I neste utgave av ATM-Klassik-Katalogen vil jeg gjøre en henvisning til disse manipulasjonene.”

RSV har forresten et blad som heter RSV-Bulletin. Dörks sier det vil komme en artikkel om de norske Skanfilmerkene i det tyske bladet. Neste nummer kommer ut i august 2010.
RS 1. 7. 2010

På baksiden av noen av de manipulerte merkene, finner vi et tydelig fingeravtrykk. Det er nok ment som en slags signatur fra mannen som i sin tid «pyntet opp» disse merkene. Han var nok litt av en spøkefugl.
RS 14.8.2013
  
«Signerte produkter»

Skanfil har brukt betegnelsen «signerte produkter» ved salg av filatelistisk materiale til samlere. Det kan være FDCer eller annet som er signert, og de fleste av disse produktene kan være i sin skjønneste orden. «Signerte produkter» høres nok betryggende ut, men man trenger ikke alltid la seg dupere.

Det er å merke seg at et produkt eller en FDC ikke alltid blir noe mer ekte selv om den viser et navnetrekk. En undertegning kan selvfølgelig være ment som en ytring om at noe er ekte, men man også skrive under på at noe er forfalsket eller manipulert. Eller man kan sette sitt navnetrekk på et blankt ark eller en hvit konvolutt, og da har man ikke skrevet under på noe i det hele tatt.

Skanfil har lenge solgt manipulerte automatmerker. Noen av disse merkene har en slags signatur i form av et fingeravtrykk på baksiden. Jeg viser et slikt merke her.





Et manipulert merke. Manipulatoren har «signert» merket med et fingeravtrykk på baksiden.

Manipulerte merker regner vi ikke for variantmerker, men for forfalskede og ødelagte frimerker

Spøkefuglen som satte sitt tegn eller sin «signatur» bakpå dette merket, mente neppe å gå god for at det var ekte. Han ville nok heller tilkjennegi at merket ikke lenger var postfriskt, men manipulert, omskapt og pyntet på av nettopp ham.
RS 14.8.2013


Falske FDCer 2.12.1978 fra Tromsø, ATM 1.5

Her viser jeg til Filatelistisk årbok, 1985, utgitt av Norsk Filatelistforbund. På side 7 i årboka finner du en artikkel av Kr. Wilhelmsen. Han gir mange opplysninger og detaljerte beskrivelser av ekte og falske FDCer.

Falske FDCer fra Oslo, ATM 1.1

En forfalsker har skrudd et Oslostempel tilbake og laget falske FDCer av ATM 1.1. På konvoluttene har han brukt merker med varianten ”Vertikale linjer på venstre side i margen”. (Se under atm1, varianter). Slike merker var ikke å få den 2.12.1978, men først i 1979. Her ser du et resultat av forfalskningen.



Brev / FDCer med ekte stempler fra 2.12.78 kan ikke være frankert med merker som først kom ut flere uker senere.

ATM 6 (Isbjørn I) med FD-stempel fra steder som (ifølge Norgeskatalogen) ikke hadde automat

Det finns ”førstedagsstempler”  fra 1.4.2006 på merker / brev / ”FDCs” fra steder som ikke hadde automater denne dagen. Iallfall de fleste av disse ”førstedagsstemplene” kan være gjort med tilbakestilte stempler.

Norgeskatalogen hevder at det bare var de følgende 14 stedene som hadde Newvision-automater den 1.4.2006:
Oslo Sentrum, Oslo Sentralstasjon, Tøyen, Økern, Grensen, Solli, Youngstorget, Sandnes, Stavanger, Lura, Kristiansund N, Ålesund, Trondheim og Steinkjer.

NK hevder, uten reservasjoner, at avstemplinger fra andre steder er gjort med tilbakestilte stempler, og at de må regnes som forfalskninger.

FDC fra Stord – kan være ekte
En kjent og pålitelig tysk samler antyder at Norgeskatalogens opplisting neppe er komplett. Det kan ha vært flere enn 14 steder med automater på førstedagen (1.4.).  Før merkene kom ut, skrev den tyske samleren til Posten på Stord, bestilte FDCer og ATM med førstedagsstempler. Han fikk det, uten vanskeligheter.



Her ser du en av de FDCene han fikk fra Stord som ikke står på NKs liste over steder med automater pr. 1.4.06.
(Jeg har anonymisert konvolutten ved å skjule navn og adressen i Tyskland, men den er postgått).

NK bør kanskje sjekke listen over de 14 stedene en gang til. I Norgeskatalogen (side 325 av 2011-utgaven) har NK nemlig også en annen og større liste. Det er en liste over alle steder som har/har hatt Newvision-automater. I følge den store listen tok Stord posthandel i bruk en Newvision-automat den 20. 6. 2002. NK sier ingen ting om at bruken av automaten hadde opphørt før FDCen ble laget den 1.4.2006.

Hvem vet noe mer om dette?
RS 18.1.2011

                      
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.